Carpe Vaticanum

 

 

Jag har ju en tendens att snöa in på ganska specifika ämnen och efter mitt besök i Rom i våras så blev jag besatt av Vatikanstaten och dess historia. Nu tänkte jag att jag skulle dela med mig av vad jag lärt mig så att ni får lite nya kunskaper att briljera med i helgen!

 

  • Vatikanstaten är en absolut monarki och en av mycket få stater som inte ens på pappret är en demokrati (diktaturer brukar ju som bekant annars oftast hävda att de är demokratier).
  • Från 700-talet och fram till 1870 styrde påven över ett betydligt större område, kallat Kyrkostaten. Vid Italiens enande införlivades Vatikanen i kungadömet, men blev återigen självständigt i och med Lateranfördraget 1929 (vilket för övrigt var Mussolinis verk).
  • På Vatikanens blygsamma area om 0,44 km2 trängs inte mindre än åtta kyrkor.
  • Petrus, en av Jesus tolv lärjungar, anses vara den första påven och även grundaren av den kristna kyrkan. Att Petrus skulle ha haft en så pass framstående ställning bland apostlarna förnekas av protestantismen och utgör en av de stora skiljelinjerna mellan kristendomens två största samfund. Petrus är även densamma som helgonet Sankte Per, som ju är himlens portvakt.
  • Vatikanen har ingen permanent nationaldag, utan firar alltid årsdagen av den nuvarande påvens tillträde. För tillfället är det 13 mars som gäller, vilket då är datumet som Fransiscus valdes till påve efter att Benedictus XVI abdikerade 2013.
  • Sollentuna är ca 100 gånger större än Vatikanstaten.
  • Peterskyrkan stod, efter 120 års byggande, klar år 1626 och är än idag världens största kyrka. Kyrkan har 45 altare och skulle teoretiskt sett kunna rymma 60 000 människor samtidigt.
  • Vatikanstatens exakta befolkningsmängd verkar inte gå att hitta, men i de källorna jag har kikat på rör det sig om ett hisnande antal på mellan 800-1000 personer, varav ungefär hälften av dessa har vatikanskt medborgarskap. 
  • Statens enskilt största inkomstkälla är frimärksförsäljning. Dess frimärken är mycket populära hos filatelister världen över liksom dess egenpräglade mynt är för numismatiker.
  • Schweizergardet, som väl främst kännetecknas av sina clownliknande dräkter och sina hillebarder, utgör lite mer än hälften av Vatikanens militära styrka med sina 134 man. Det är hyfsat snäva krav som ställs på den som önskar söka detta jobb: för att bli schweizergardist måste en vara schweizisk medborgare av manligt kön och vara praktiserande katolik, ha genomgått schweizisk militär grundutbildning, vara högst 30 år gammal, minst 174 cm lång, ogift och ha genomgått en treårig yrkesutbildning.
  • Drottning Kristina ligger, liksom många påvar, begravd i grottorna under Peterskyrkan.
 
 
 
 
Om ni sätter på er era monoklar så kan ni med lite tur se att påven står i sitt fönster där och vinkar till mig.
 

Kommentarer:

1 Damme:

Mycket intressant!

Kommentera här: